Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zjawiskowa krucha tarta z wyśmienitym cytrynowym budyniem i bezą. Tą tartą naprawdę można podbić niejedno serce :-) Bardzo polecam :-)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
KRUCHY SPÓD: 1. Mąkę pszenną przesiej, dodaj masło i zmiksuj w malakserze, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. 2. Dodaj cukier oraz żółtko i zmiksuj ponownie. 3. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 - 60 minut. 4. Formę na tartę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. 5. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim równomiernie do formy. 6. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, na niego wysyp kulki ceramiczne lub suchą fasolę - do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. 7. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. 8. Po tym czasie usuń papier i kulki ceramiczne i piecz dodatkowe 20 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta (powinno być prawie do końca upieczone). 9. Wyjmij z piekarnika, całkowicie wystudź (ciasto można upiec dzień wcześniej).
BUDYŃ CYTRYNOWY: 1. W garnuszku z grubym dnem wymieszaj skrobię, cukier oraz skórkę z cytryn. 2. Następnie dolej sok z cytryn. 3. Sok z mandarynek uzupełnij wodą do pojemności 200 ml i również wlej do garnka. 4. Zagotuj, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, do jego roztopienia. 5. Następnie dodaj żółtka oraz całe jajko, wymieszaj. 6. Garnek znowu postaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. 7. Pogotuj przez 3 minuty. 8. Zdejmij z palnika. 9. Ciepły wylej na ostudzony spód (nie studzimy budyniu, to ważne!).
BEZA: 1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno mikserem. 2. Partiami dodawaj cukier - po 1 łyżce, stopniowo i powoli (to bardzo ważne), cały czas ubijając. 3. Na końcu dodaj przesianą skrobię, wymieszaj szpatułką. 4. Bezę wyłóż na ciepły budyń. 5. Włóż do piekarnika i piecz dodatkowe 20 minut w temperaturze 180ºC. 6. Gotowa beza powinna być krucha z zewnątrz, piankowa w środku. 7. Wystudź. 8. Smacznego. * Tartę poleca się spożywać w dniu pieczenia.