Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo łatwe, tani i szybkie ciasto!
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 658
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 103
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1220
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 658
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 103
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1220
Składniki
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Może się lekko rozsypywać.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na grubych oczkach.
Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy na papierze do pieczenia, kształt według uznania, przekładamy na blachę. Placek posypujemy bułką tartą, następnie 1/4 ilości cukru, na to wykładamy wszystkie jabłka (wychodzi warstwa ok 4 cm grubości) i obsypujemy resztką cukru. Wałkujemy resztę ciasta i przykrywamy jabłka. Nawet, jeśli placek się porozrywa, to w piekarniku się pozlepia wszystko :)
Ciasto pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok 30 min.
Rady: Lepiej nie smarować wierzchu białkiem, bo później tworzy się twarda skorupa i źle jest kroić. Można użyć zamiast smalcu masła, jednak ja polecam smalec, ciasto jest wtedy smaczniejsze :)