Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta pomarańczowa to doskonały wypiek, gdy robi się ciepło. Lekko orzeźwia i sprawia, iż czujemy lekką słodycz. Jest to wypiek łatwy i na pewno polubią go zarówno mali, jak i duzi. Nadzienie pomarańczowa powstało na bazie orange curd, pysznego kremu pomarańczowego. Tarta pomarańczowa to świetny pomysł na szybki deser. Zapach pomarańczy nadaje przyjemnego i orientalnego smaku.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5821
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 337
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5821
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 337
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki razem mieszamy. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty obsmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście układamy groch. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. studzimy. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy i parzymy skórkę. Wyciskamy sok. Jajka wyjmujemy z lodówki dwie godziny wcześniej. Cukier, jajka i sok pomarańczowy mieszam. Podgrzewam na średnim ogniu. Do lekko gotującej się masy dodaje masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaje pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. się masła. Studzę. Galaretka pomarańczowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki. Studzę. Lekko przestudzony krem wylewam na wystudzone ciasto. Chłodzę godzinę w lodówce. Mocno stężałą galaretkę umieszczam na na kremie pomarańczowym. Chłodzę kolejne dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !