Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lodowe ciasteczka"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 447
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13118
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 447
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13118
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Składniki
Masło pokrój. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę oraz zmielone migdały. Wlej kilka kropli olejku migdałowego.
Przygotowane posiekaj, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm.
Foremkami w kształcie lodowych pucharków wykrywaj duże ciastka. Możesz także przygotować szablon i wycinać ciastka nożem. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Wyjmij, ostudź.
Lukier i polewę przygotuj wg przepisu. Większość lukru utrzyj z kolorowymi barwnikami. Oblewaj ciasteczka lukrem, ozdabiaj polewą, pisakami lukrowymi oraz cukrowymi posypkami.
Czas ok. 70 min; porcja – 160 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety