Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane ciasto cytrynowe"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 86
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2844
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 86
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2844
Składniki
Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier i rdzeń wanilii. Ubij mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Stop masło. Cytryny sparz, osusz. Zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryny razem ze stopionym masłem dodaj do ucieranej masy.
Formę z kominkiem posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Tak przygotowaną foremkę napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz godzinę. Przed wyjęciem sprawdź nakłuwając patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Przygotuj lukier: przesiany cukier puder utrzyj, powoli wlewając sok cytrynowy i 2-3 łyżki wrzątku. Dodaj kurkumę lub barwnik spożywczy. Tak przyrządzonym lukrem posmaruj wystudzoną babkę. Jeśli chcesz, by babka nabrała wyjątkowego charakteru, możesz zrobić dodatkową porcję lukru (z połowy składników podanych w przepisie), którą zabarwisz łyżeczką soku z buraków. Polej nim finezyjnie babkę. Ozdób ciasto umytymi drobnymi kwiatkami.Źródło: TV14