Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 61
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 120
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 42
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 44
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 38
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 61
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 120
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 42
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 44
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 38
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, masło i żółtka utarte na puszysto ze szczyptą soli i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować do miękkości, osączyć, zemleć 3 razy. Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 15 min. Do maku dodać cukier, miód, osączone rodzynki, skórkę, kilka kropli aromatu, uprażyć w rondlu.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 cm podsypując mąką. Ubić pianę z białek, wymieszać z wystudzoną masą. Rozłożyć na każdym placku masę makową, zwinąć rolady.
Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem, odstawić do wyrośnięcia, piec ok. 30-40 min w temp. 180oC.
ok. 180 minutŹródło: Twoje Imperium