Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do makowca użyję gotowej masy makowej, której smak lekko podkręcę paroma dodatkami, i zawinę ją w drożdżowe ciasto przygotowane na kefirze. Puszyste ciasto zaskakuje swoją lekkością i pozwala w pełni skupić się na lekko migdałowym smaku nadzienia. Cytrusowy lukier przełamuje słodycz masy, a całość tworzy doskonałą, świąteczną kompozycję.
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1154
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 86
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 788
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1154
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 86
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 788
Składniki
Przygotuj zaczyn. Podgrzej kefir do temperatury ciała. Dodaj drożdże i cukier. Składnik dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Rozpuść masło.
Do mąki dodaj sól i przemieszaj.
Wlej zaczyn do mąki i dodaj jajko. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodaj rozpuszczone i wystudzone masło.
Wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na blacie do momentu, aż będzie elastyczne. (Około 15 minut).
Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny, do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Posiekaj zblanszowane migdały i orzechy pekan. Dodaj je do gotowej masy makowej wraz z bułką tartą. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj je do masy makowej i delikatnie połącz za pomocą sylikonowej szpatułki.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez minutę, następnie uformuj je w kulę i podziel na dwie równe części. Każdą z części uformuj w płat ciasta o rozmiarach 35 x 25 cm.
Ciasto posmaruj nadzieniem, zostawiając czysty pasek przy jednej z dłuższych krawędzi szerokości około 2 centymetrów.
Ciasto zwiń w ciasny rulon i zamknij po bokach. Gotową roladę ułóż na natłuszczonym papierze do pieczenia i luźno nim owiń, pozostawiając 2 cm przestrzeni wokół rolady. Owinięte rolady ułóż na blaszcze do pieczenia i odstaw na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Piecz przez około 30 – 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (grzanie góra-dół), lub 160oC z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na blaszce, na 15 minut do przestygnięcia. Następnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj na gładką, półpłynną masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy. Gotowym lukrem obficie polej wystudzone rolady makowe.
Smacznego!