Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis od mojej babci Basi na tradycyjną roladę z makiem. Idealna na wigilię.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6131
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6131
Składniki
Ciasto; Do mleka dodać drożdże, 2 łyżki cukru i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę posiekać z margaryną dodać żółtka i delikatnie wyrobić tak by składniki połączyły się. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże szczyptę soli i wyrobiamy ciasto. Ciasto przełożyć na talerz i wstawić na 2 godziny do lodówki aż wyrośnie. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, dodać cukier puder, skórkę z cytryny oraz olejek cytrynowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przedzielić ciasto na dwie równe części i delikatnie rozwałkować< mniej więcej tak by ciasto miało wymiary20x30 i 1 cm grubości>;
Masa; Wcześniej zaparzony mak należy zmielić dwa do trzech razy. Do zmielonego maku dodajemy cukier puder <wedle smaku ja dodaje około szklanki > , cały olejek migdałowy, rodzynki i białka ubite na sztywno. Wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie równe części i przekładamy na rozwałkowane ciasto, równo rozkładając masę na cieście. Ciasto zwijamy i owijamy papierem do pieczenia następnie przekładamy do brytfanki. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika około 160 stopni na godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.