Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis od mojej babci Basi na tradycyjną roladę z makiem. Idealna na wigilię.
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 43
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 976
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 943
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 43
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 976
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 943
Składniki
Ciasto; Do mleka dodać drożdże, 2 łyżki cukru i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę posiekać z margaryną dodać żółtka i delikatnie wyrobić tak by składniki połączyły się. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże szczyptę soli i wyrobiamy ciasto. Ciasto przełożyć na talerz i wstawić na 2 godziny do lodówki aż wyrośnie. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, dodać cukier puder, skórkę z cytryny oraz olejek cytrynowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przedzielić ciasto na dwie równe części i delikatnie rozwałkować< mniej więcej tak by ciasto miało wymiary20x30 i 1 cm grubości>;
Masa; Wcześniej zaparzony mak należy zmielić dwa do trzech razy. Do zmielonego maku dodajemy cukier puder <wedle smaku ja dodaje około szklanki > , cały olejek migdałowy, rodzynki i białka ubite na sztywno. Wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie równe części i przekładamy na rozwałkowane ciasto, równo rozkładając masę na cieście. Ciasto zwijamy i owijamy papierem do pieczenia następnie przekładamy do brytfanki. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika około 160 stopni na godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.