Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4364
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11851
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6762
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5579
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4364
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11851
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6762
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5579
Składniki
Zmielony mak zalewam szklanką wrzątku, czekam aż napęcznieje i odsączam go z nadmiaru wody. Bakalie siekam, masło roztapiam na patelni, bialka ubijam ze szczyptą soli. Mak łączę z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem i pianą.
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję wodę, stopniowo mąkę. Białka ubijam ze szczyptą soli i mieszam z żółtkami. Ciasto przelewam na blachę i piekę 12 minut w 180 st C. Wyjmuję, odrywam ciasto od papieru, smaruję je masą makową i zwijam w rulon. Owijam papierem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sok z cytryny przecedzam i mieszam z cukrem pudrem. Ciasto odwijam z papieru, smaruję je lukrem.