Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość pracochłonne ale bardzo dobre ciasto.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35936
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35936
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Elementy ciasta: zagnieść wszystkie składniki na ciasto.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 6 równych części Dwie części ciasta rozwałkować dokładnie na dwa równe prostokąty wielkości dna średniej płaskiej blaszki do pieczenia .To będzie spód i góra ciasta.Z pozostałych będą rolady makowe. Upiec na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) prostokąty jeden po drugim. Piec w 180*C przez 10 min Pozostałe 4-ry części rozwałkować i zrolować kolejno każdą z nich. Wziąć jedną z pozostałych części ciasta i rozwałkować cienko na wielkość dna blaszki w której piekł się spód i góra. Po rozwałkowanym cieście rozsmarować 1/4 części masy makowej. Ciasto zwinąć luźno w roladę (tak jak standardową roladę makową) i położyć wzdłuż blaszki wyłożoną papierem do pieczenia Tak samo postąpić z pozostałymi 3-ma częściami. Wszystkie 4-ry rolady ułożyć obok siebie na blaszce i piec w nagrzanym do 180*C przez 20-25 minut aż nabiorą jasno bursztynowego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa budyniowa. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W 2/3 szklanki rozpuścić mąkę i budyń, dodać do utartych żółtek. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać żółtka z budyniem. Chwilę pogotować. Wystudzić. Masło utrzeć dodają po trochu zimnego budyniu. Polewa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę, margarynę, kakao i cukier postawić na gazie i mieszać do zagotowania. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Gy zacznie lekko tężeć polać nią ciasto. Składanie ciasta: Pierwszy blat ciasta, połowa masy budyniowej ,rolady, druga połowa masy, drugi blat ciasta, polewa.