Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Składniki
Namaczamy rodzynki i żurawinę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i odcedzamy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzony mak przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami lub przez szmatkę. Mak musi zostać dobrze odcedzony tak aby miał prawie suchą konsystencję. Przekładamy do dużej misy i wlewamy do niego roztopione i wystudzone masło. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 6 minut, aż masa zrobi się jasna i mocno puszysta. Ubite jajka dodajemy do maku z masłem. Mieszamy. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie do masy przekładamy jabłka lekko odciśnięte z soku, rodzynki z żurawiną, posiekane migdały bez skórki, skórkę pomarańczową, oraz ekstrakt migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy szpatułką. Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i osypujemy kaszą manną. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 min do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w rondelku na małym grzaniu kuchenki i mieszamy do połączenia. Nie gotujemy. Na górę wystudzonego ciasta wylewamy polewę. Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto gwiazdkami cukrowymi