Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec na kruchym cieście"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 59
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 465
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13579
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 59
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 465
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13579
Składniki
Przesiej przez sito na stolnicę 36 dag mąki. Dodaj szklankę cukru, pół opakowania proszku do pieczenia i 20 dag posiekanego zimnego masła. Pośrodku zrób nie wielkie wgłębienie, wbij 2 całe jajka.
Przygotowane posiekaj ostrym nożem, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 3 godziny. Do rondla wlej mleko.
Wsyp zmielony mak, resztę cukru oraz 5 łyżek skrobi kukurydzianej. Dodaj pół łyżeczki cynamonu i resztę masła. Gotuj, mieszając, ok. 5 minut. Schłodź, wymieszaj z 2 jajkami i rumem.
Formę wysyp resztą mąki. Ze schłodzonego ciasta odetnij 3/4 porcji. Rozwałkuj, wylep formę. Resztę ciasta zetrzyj na tace jarzynowej o dużych oczkach. Trzymaj w chłodzie.
Na spód z kruchego ciasta wyłóż przygotowaną masę makową, wyrównaj łyżką powierzchnię. Posyp resztą kruchego ciasta. Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. około 50 minut.Źródło: Świat kobiety