Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszny i bardzo prosty do wykonania makowiec. Bardzo lubię makowce, ale w natłoku świątecznych przygotowań nie zawsze znajdę czas na mielenie maku i przygotowywanie tradycyjnej masy makowej. W tym wypadku wykorzystanie gotowego produktu okazało się świetnym rozwiązaniem.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11460
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4040
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42806
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 479
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 337
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 429
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11460
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4040
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42806
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 479
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 337
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 429
Składniki
Ciasto kruche - Mąkę wsypać do miski (cisto kruche można również zagnieść na stolnicy). Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce o dużych oczkach) masło i smalec, rozdrobnić dłońmi, wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać żółtka (białka zachować do masy makowej) i połączyć składniki w jednolite ciasto, włożyć do lodówki. Masa makowa - Masę makową wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, suszoną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową. Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim spód i boki blaszki o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wyłożyć masę makową. Resztę ciasta rozwałkować i foremkami powycinać świąteczne wzory, ułożyć je na wierzchu masy makowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 50 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.