Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożonarodzeniowe ciasto. Kieliszek rumu wspaniale je uperfumuje.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 349
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 368
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 349
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 368
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Ciasto Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Zawijamy gotowe ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Masa makowa Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy do gorącego mleka mak. Gotujemy go na małym ogniu do 30 minut. Następnie osączamy mak na gęstym sicie i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy ( używamy sitko o drobnych oczkach). Masło ucieramy do białości, łączymy z żółtkami i cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy przestudzony mak i bakalie. Wlewamy płynny miód i rum lub kilka kropli olejku pomarańczowego. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, na sztywno.
Makowiec Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę do pieczenia o rozmiarach 25×30 cm . Nakłuwamy widelcem dosyć gęsto. Masę makową delikatnie łączymy z pianą z białek i wykładamy na ciasto.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.
Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową, którą robimy w kąpieli wodnej.
Nasze rady: Makowiec na kruchym cieście można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z polewą czekoladową jest jednak bardzo smaczny. W świątecznym wydaniu można posypać polewę dodatkowo wiórkami kokosowymi lub złotymi kulkami -cukierkami. Akcenty bożonarodzeniowe nadają ciastu uroczysty wygląd, a nie wymagają dużego nakładu pracy. Mak możemy kupić już zmielony i użyć do ciasta. Ominiemy długi proces parzenia i mielenia. Przepis pochodzi z lat 30-tych ( od babci Kseni). W tamtych czasach nie było w sprzedaży maku mielonego. Uważajmy tylko, aby mak był świeży. Najważniejsze w makowcu na kruchym spodzie jest to, że ciasto jest wilgotne, pełne świątecznych aromatów i dominuje w nim masa makowa, czyli to co najsmaczniejsze w makowcu.