Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny makowiec na drożdżowym cieście z dużą ilością maku i bakalii
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19371
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1023
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19371
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1023
Składniki
Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki poza masłem zagnieć na jednolite ciasto ok. 10 min * Jeżeli używasz świeżych drożdży przygotuj najpierw rozczyn z drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki oraz ciepłego mleka. Pozostaw aż drożdże zaczną rosnąć i wtedy dodaj do ciasta. Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 5-10 min Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min
Masa makowa: Mak zalej mlekiem, dodaj cukier, miód, masło i gotuj do całkowitego odparowania płynu * Możesz użyć niemielonego maku i gotować go w mleku a następnie zemleć trzykrotnie Odstaw do przestudzenia Pod koniec rośnięcia ciasta ubij białka ze szczyptą soli Do przestudzonego maku dodaj bakalie i pozostałe składniki, a na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek
Makowiec: Ciasto wyjmij, przerób przez kilka minut i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3mm Rozsmaruj na cieście masę makową zostawiając ok. 2 cm od brzegu Zwiń ciasno w roladę którą zawiń najlepiej dwukrotnie w papier do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni Makowiec piecz przez ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C Po upieczeniu rozetnij papier do pieczenia i pozostaw makowiec do wystudzenia
Lukier: Cukier puder rozetrzyj z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji Posmaruj makowiec i udekoruj według uznania