Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z ciasta drożdżowego z bardzo bogatym nadzieniem makowo-bakaliowym. Sprawdzi się idealnie nie tylko od święta. Ciasto z przepisu mojej mamy - zawsze wychodzi rewelacyjne!
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3404
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 499
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3404
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 499
Składniki
Ciasto: w garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami, zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
Masa makowa: Mak sparzyć - gotować w mleku około 10 minut. Jeśli używacie maku niemielonego, to w tym momencie należy zmielić go 2 razy. Jajka podzielić na białka i żółtka - białka ubić. Do maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki masy: cukier, masło, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą, kakao, przyprawy, bakalie i żółtka, a na końcu ubite białka.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy, podsypując mąką, na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia. Rozkładamy na cieście masę makową i zwijamy roladę. Rolady owijamy papierem do pieczenia tak, aby miały około 2cm luzu na wyrośnięcie. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.