Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciut roboty z tym ciastem jest ale efekt wart każdej minuty ciasto rewelacja normalnie niebo w gębie :) nie mam zdjęć poszczególnych etapów ale wykonanie nie jest trudne
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 214
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 214
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Składniki
BISZKOPT: 7 białek ubić na sztywno dodać 1 szkl.cukru + 1 cukier waniliowy dalej ubijać dodać żółtka i ubijać dalej 5 łyżek mąki+3 łyżki kakao+2 łyżeczki proszku do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i upiec potem ostudzić
BEZA: 5 białek ubić na sztywna piane następnie dodawać 1 szkl cukru po trochę aby powstała sztywna masa jak do bezy potem dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej dobrze wymieszać i dodać 25 dag pokrojonych orzechów przełożyć na blaszkę i upiec
KREM: 2 szkl.mleka gotujemy 1i3/4 5 żółtek ubijamy mikserem 2/3 szkl.cukru i cukrem waniliowym dodajemy resztę mleka i 2 łyzki mąki ziemniaczanej i miksujemy dokładnie jak się mleko zagotuje to wlewamy masę i mieszamy aż powstanie budyń studzimy 1i1/3 masła miksujemy i powoli dodajemy zimny budyń aż powstanie puszysta masa biszkopt kroimy na pół jedna część wkładamy do blaszki wyłożonej folia aluminiową na 1 część biszkoptu rozsmarowujemy połowę masy przykrywamy bezą i smarujemy resztą masy na to nakładamy druga część biszkoptu
NA WIERZCH: 2 szkl.wody posłodzić 3-4 łyżki cukru i wsypać torebkę żelfiksu mieszać dokładnie zagotować odstawić na chwilkę tak aby piana zniknęła wrzucić maliny przemieszać lekko łyżka i jeszcze ciepłe wykładać łyżką na wierzch ciasta resztę żelu też rozprowadzić po wierzchu wstawić do lodówki aby się przegryzło najlepsze jest na drugi dzień