Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa Charlotte to lekkie i pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwe i szybkie, no i do tego bez pieczenia. Ciasto idealne na lato :)
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 78
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 106
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 78
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 106
Składniki
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie śmietankę ubijam na sztywno. Do żelatyny dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Połowę śmietanki dodaję do przestygniętej czekolady i delikatnie mieszam do momentu, aż składniki zaczną się łączyć. Dokładam drugą część śmietanki i mieszam delikatnie do połączenia się składników. Na koniec do rozpuszczonej żelatyny dodaję 1 łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie czekoladowym, żeby przykleiły się do papieru i nie przewracały w trakcie wykładania). Na biszkopty wykładam mus czekoladowy, masę wyrównuję i wykładam na nią pozostałe biszkopty, które maczam w wodzie malinowej. Ciasto wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy.
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka zaczyna lekko gęstnieć, ubijam śmietankę w osobnym naczyniu, a następnie dodaję ją razem z ricottą do galaretki. Wszystko delikatnie miksuję, aż składniki się połączą (na tym etapie można też dodać owoce malin) Masę malinową wylewam na mus czekoladowy, wyrównuję i wstawiam ciasto ponownie do lodówki na kilka godzin. Następnie dekoruję ciasto wg własnego uznania. Malinowa Charlotte gotowa. Smacznego :)