Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto, lekkie niczym chmurka, kwaskowe a zarazem słodziutkie bezie, do tego chrupkie migdały, można też wykonać w wersji bez pieczenia: na spód ułożyć herbatniki a wierzch posypać pokruszonymi bezami i prażonymi bez tłuszczu migdałami
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1706
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18588
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6380
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1151
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1706
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18588
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6380
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1151
Składniki
1. z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić ok 1 godz w lodówce, następnie rozwałkować na blaszkę 33x23 cm, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec ok 15 min, wystudzić, 2. białka na bezę ubić na sztywno, dodać po 1 łyżce cukier, ciągle ubijając, na koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać, bezę wyłożyć na taką samą blaszkę jak piekło się ciasto, wierzch posypać płatkami, piec ok 1 godz w 140 st, beza powinna być raczej wysuszona niż upieczona, 3. galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wody, połączyć z malinami ( w zimie można użyć mrożonych, wtedy trzeba je najpierw rozmrozić ), wystudzić, 4. śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek, połączyć, nie ubijać zbyt długo, żeby śmietana się nie zważyła, masę przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto (można usztywnić rozpuszczoną żelatyną, którą dodajemy po połączeniu wszystkich składników ), 5. na zimne cisto kruche wyłożyć tężejącą galaretkę malinową, jak zastygnie wyłożyć śmietanę, wierzch przykryć bezą, najlepiej wstawić na kilka godz do lodówki, smacznego