Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto które zachwyci Twoich gości
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666327
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 127
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 650
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5789
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666327
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 127
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 650
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5789
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej przez sito i wymieszaj Dodaj zimne masło i rozdrobnij do powstania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do ciasta Wyrób szybko gładkie ciasto Foremkę której dno wyłożone jest papierem do pieczenia wylep ciastem Blaszkę z ciastem wstaw na 30 min do zamrażalnika Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190-200° (grzałka góra dół) przez 15 min lub do złotego koloru Odstaw do całkowitego wystygnięcia
Beza: Białka ubij ze szczyptą soli Gdy piana zacznie się robić sztywna rozpocznij dodawanie cukru * Dodaj cukier stopniowo po jednej łyżce czekając aż poprzednia partia się rozpuści. Ubijanie bezy może potrwać 15-30 min w zależności od mocy miksera. Na końcu cały cukier powinien być rozpuszczony, a piana powinna być sztywna i lśniąca. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną Rozprowadź bezę równomiernie na papierze do pieczenia Górę posyp płatkami migdałowymi Piecz bezę w 130°C przez 60 min Po upieczeniu bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Galaretka z malinami: W dużej misce rozpuść galaretki we wrzątku i odstaw do ostudzenia Do zimnej galaretki wsyp zamrożone maliny i wymieszaj Kontroluj czy galaretka zaczyna tężeć, potrwa to tylko kilka minut Tężejącą galaretkę wylej na kruche ciasto i rozprowadź łyżką * Pamiętaj że galaretka musi wyraźnie zacząć tężeć, jeśli wylejesz jeszcze płynną, podmoczy kruche ciasto i wypłynie z formy. Blaszkę z wylaną galaretką wstaw do lodówki do czasu zrobienia masy śmietanowej
Masa śmietanowa: Do dużej miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, fix oraz cukry Ubij na sztywną masę * Miskę do ubijania masy oraz ubijaczki do miksera włóż na co najmniej 30 min do zamrażalnika, dzięki temu masa szybciej się ubije i będzie mniejsze ryzyko że się zwarzy. Gotową masę rozprowadź równo na galaretce Na górę połóż blat bezowy i lekko dociśnij uważając na płatki migdałowe Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min. kilka godzin, choć polecam na całą noc, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroiło.