Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie.
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 7
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 371
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 501
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1117
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 7
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 371
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 501
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1117
Składniki
Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki, kakao, proszek, przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.
Krem: Jeżyny przekładam do rondelka, wsypuję cukier i podgrzewam aż zmiękną. Przecieram przez sito. Mus jeżynowy podgrzewam żeby był gorący i dodaję galaretkę suchą, rozpuszczam. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę i serek ubijam na sztywno, dodaję mus jeżynowy. Na zimny biszkopt wykładam krem jeżynowy, wduszam w niego maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Mus jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko. Mus zagotowuje i wsypuję suchą galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Mus zimny wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruję ciasto jeżynami, i czekoladą.