Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj propozycja pysznego deseru na zimno z malinami. Deser Charlotte to deser rodem z królewskich stołów. Ulubiony deser Marii Antoniny. Pyszny a zarazem wykwintnie wyglądający i bardzo łatwy do zrobienia. Sprawdzi się na każdą bardziej lub mniej uroczysta okazję.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3227
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 183
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3227
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 183
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie oraz wokół boków tortownicy ułożyć długie biszkopty. Patrz film.
Żelatynę zalać woda i odstawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem. Kiedy zaczną się rozpadać zdjąć z grzania i przetrzeć przez sito, pozbywając się pestek.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i połączyć z przecedzonymi malinami. Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie ubić śmietanę z dodatkiem cukrów. Do ubitej śmietany dodać przestudzone maliny i dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus wylać na biszkopty. Deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
Kiedy deser juz stężeje, przed wyjściem go z lodówki ubić szklankę śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Deser delikatnie wyjąc z formy i przewiązać go wstążką. Na wierzchu deseru ułożyć bita śmietanę. Całość udekorować malinami.
Gotowy deser posypać cukrem pudrem, można go również ozdobić listkami mięty. Smacznego!