Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pokaźną warstwą tego składnika, urozmaicony dużą ilością migdałów.
średnica formy: 20 cm.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33444
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9712
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4184
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 933
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33444
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9712
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4184
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 933
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich.
Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie mąkę pszenną i migdały.
Kandyzowane wiśnie posyp odrobiną mąki i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
Na stolnicy rozwałkuj marcepan na okrąg o średnicy ok. 20 cm.
Do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlej połowę ciasta. Następnie połóż okrąg z marcepanu i zalej go pozostałym ciastem.
Wstaw formę do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 50 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut przed usunięciem formy.
Przygotuj krem. Czekoladę z masłem i miodem rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec dodaj mieszankę z czekoladą i ekstrakt waniliowy.
Krem wstaw do lodówki do stężenia.
Przygotuj okruchy. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj na jednolitą kruszonkę.
Złóż ciasto. Ciasto przełóż na paterę. Pokryj je kremem na brzegach i wierzchu.
Górę posyp większymi kawałkami kruszonki, a mniejszymi pokryj boki.
Wierzch Marcepanowca udekoruj kandyzowanymi wiśniami i polej rozpuszczoną czekoladą.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.