Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pokaźną warstwą tego składnika, urozmaicony dużą ilością migdałów.
średnica formy: 20 cm.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 851
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 377
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 154
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2329
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 851
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 377
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 154
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2329
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich.
Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie mąkę pszenną i migdały.
Kandyzowane wiśnie posyp odrobiną mąki i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
Na stolnicy rozwałkuj marcepan na okrąg o średnicy ok. 20 cm.
Do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlej połowę ciasta. Następnie połóż okrąg z marcepanu i zalej go pozostałym ciastem.
Wstaw formę do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 50 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut przed usunięciem formy.
Przygotuj krem. Czekoladę z masłem i miodem rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec dodaj mieszankę z czekoladą i ekstrakt waniliowy.
Krem wstaw do lodówki do stężenia.
Przygotuj okruchy. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj na jednolitą kruszonkę.
Złóż ciasto. Ciasto przełóż na paterę. Pokryj je kremem na brzegach i wierzchu.
Górę posyp większymi kawałkami kruszonki, a mniejszymi pokryj boki.
Wierzch Marcepanowca udekoruj kandyzowanymi wiśniami i polej rozpuszczoną czekoladą.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.