Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marcepanowy sernik z mirabelkami"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11952
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 126
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8722
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155422
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1181
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11952
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 126
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8722
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155422
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1181
Składniki
Śliwki mirabelki przełożyć na sitko, pozostawić tak, aż ociekną z zalewy. Masę marcepanową zagnieść w rękach, uformować 25-30 małych kulek.
Mąkę wsypać do miseczki. Dodać 15 dag cukru, żółtko oraz cynamon. Dołożyć masło pokrojone w kostkę. rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki, czyli kruszonka. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie tortownicy równomiernie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut.
Twaróg utrzeć z pozostałym cukrem i margaryną. Wymieszać z kaszką manną oraz cytrynowym zapachem do ciasta. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy serowej, a białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy serowej.
Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, rozłożyć na nim kulki marcepanowe, a następnie rozsmarować połowę masy serowej. Rozłożyć odsączone mirabelki, przykryć resztą sera i posypać pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 40 minut. Po wystudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.
około 90 minut.
Masa marcepanowa powinna mieć konsystencję modeliny, być plastyczna, ale nie tak miękka jak plastelina. Dwie łyżki marcepanu utrzyj z kremem do tortu, a będzie bardziej gęsty.Źródło: Życie na gorąco