Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
co prawda oryginalny Marcinek składa się z ciasta kruchego, które się wałkuje ale lany jest zdecydowanie łatwiejszy (chociaż też dosyć pracochłonny). Nie mam porównania, bo nigdy nie próbowałam z ciasta wałkowanego ale ten jest przepyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. polecam :-)
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 236
Składniki
Placki piekę dzień wcześniej, na drugi dzień robię krem i przekładam nim placki. Ciasto smakuje najlepiej na 2-gi lub 3-ci dzień od przygotowania. Placki: Masło roztopić i ostudzić. Żółtka należy utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z żółtek. Następnie dodać masło i dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełozyć je do miski z masą żółtkową i delikatnie, ale dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o promieniu ok. 20 cm (u mnie 21cm, piekłam od razu na dwóch blachach). Na odznaczony okrąg wyłozyć 2 łyżki masy, rozsmarować ją dokładnie dociągając do brzegów. Każdy placek piec ok. 6-8 min w 190°C, do zarumienienia. Gotowe placki zdjąć z papieru i studzić na kratce kuchennej.
Krem: Kremówkę ubić dokładnie z cukrem pudrem, śmietan-fixami i sokiem z cytryny. Placki przekładać masą śmietanową. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin, najlepiej na noc do lodówki, żeby przeszło smakiem. Smacznego :-) P.S. z podanych proporcji wyszło mi 12 placków.