Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marmurkowe ciasto z jabłkami to prosty i szybki wypiek, który przygotujesz nawet nie mając żadnego doświadczenia cukierniczego. Ciasto marmurkowe charakteryzuje się kontrastującymi kolorystycznie wzorami, dzięki czemu zyskuje apetyczny wygląd. Ukryte w środku soczyste jabłka dodają mu wilgoci i owocowego smaku. Idealne do porannej kawy czy popołudniowej herbatki.
Foremka: 10 x 30 cm
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 469
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 469
Składniki
Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksuj do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z ½ cytryny. Partiami dosypuj mączną mieszankę z masą jajeczną, a na koniec dolej rozpuszczone masło i sok z ½ cytryny. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników. Z powstałej masy odłóż 1/3 ciasta i dodaj do niej rozpuszczalne kakao i 1 łyżkę mleka - wymieszaj. Możesz dodać także ciemne kakao lub ½ tabliczki rozpuszczonej czekolady, choć wtedy efekt smakowy i kolorystyczny będzie inny. Do pozostałego jasnego ciasta dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
Formę keksówkę (10x30 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyłóż połowę ciasta jasnego, wyrównaj. Następnie wyłóż masę ciemną, rozprowadź i na koniec wylej resztę ciasta jasnego.
Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 40-45 minut (lub do momentu suchego patyczka).
Ciasto marmurkowe z jabłkami wyjmij z pieca, odstaw do ostygnięcia, wyjmij z formy i podawaj. Możesz polać je lukrem, czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem.