Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
I placek: 7 białek ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru, 7 żółtek, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku i 5 łyżek mąki. Peic w temp. 180 przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
II placek: 5 białek ubić z 20 dag cukru. Dodać pokrojone orzechy, miód łyżkę mąki zmieniaczanej i łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Piec w temp 180 przez 30-40 min.
Krem: Odlac pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć 5 żółtek z 20 dag cukru, dodać 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujace mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie: I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzchu polać polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.