Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślane ciasteczka"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 710
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 710
Składniki
Masło o temperaturze pokojowej włóż do miski, utrzyj razem z cukrem, całym jajkiem i wydrążonymi ze strąka ziarenkami wanilii (lub odrobiną aromatu waniliowego).
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Wlej sok wyciśnięty ze sparzonej pomarańczy. Utrzyj mikserem.
Przygotowane ciasto maślane jest dość luźne, dlatego włóż je do woreczka foliowego i odłóż do lodówki na minimum 2 godziny. Możesz skrócić ten czas, umieszczając ciasto w zamrażarce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Foremkami lub kieliszkiem wykrawaj ciasteczka. Ułóż je na dwóch pokrytych pergaminem blachach i piecz po 6-8 min w temp. 190 st.
Zimne ciasteczka dekoruj kolorowymi pisakami lukrowymi oraz zabarwionym marcepanem.
20 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 240 kcal, cena 80 grŹródło: Świat kobiety