Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis Magdy Gessler na pysznego mazurka wielkanocnego, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Podstawą dobrego mazurka jest odpowiednio przygotowane kruche ciasto - restauratorka zwraca uwagę na składniki użyte w przepisie, ale podkreśla również, że ważne są proporcje mąki i masła, które odpowiadają za to, żeby deser nie wyszedł zbyt twardy bądź miękki. Co niezwykłego kryje się za wielkanocnym mazurkiem i czym różni się od tarty? Jak podane Magda Gessler - mazurki mają najlżejszą formę ciasta kruchego, które jest: lekkie, kruche, nieco tłuste. W prawdziwym polskim przepisie do ciasta dodaje się żółtka ugotowane na twardo i prawdziwe siekane masło. Wielkanocnego mazurka możemy przygotować z nadzieniem różanym, użyć masy marcepanowej lub innego kremu, który będzie się świetnie komponował z kruchym ciastem. Warto pamiętać również o zdobnej dekoracji wypieku.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 179
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 969
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 682
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 179
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 969
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 682
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy starte na drobnych oczkach żółtka jaj, cukier puder, szczyptę soli i łyżkę bardzo zimnej wody. Na koniec do miski dodajemy skórkę startą z cytryny. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na kształt formy. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy. Następnie ciasto nakłuwamy dosyć gęsto widelcem.
Kruche ciasto na mazurka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez około 15 minut (do zarumienienia).
Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony spód mazurka pokrywamy konfiturą z płatków róż.
Białą czekoladę łamiemy w kosteczki i rozpuszczamy w mikrofali (przez około 30 sekund) lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę studzimy. Do miski przekładamy serek mascarpone, który krótko miksujemy, następnie dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, olejek różny i ekstrakt z granatu. Składniki ubijamy mikserem. Gotową masę wykładamy na konfiturę różaną. Powierzchnię mazurka równamy. Dekorujemy płatkami migdałowymi, całymi migdałami i cukrem pudrem.
Po przełożeniu ciasto należy przechowywać go w lodówce. Mazurek według przepisu Magdy Gessler jest gotowy do serwowania gościom.