Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny mazurek, prawdziwe niebo w gębie:)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 730
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 730
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Składniki
Masło utrzeć w makutrze z cukrem, następnie dodać ugotowane żółtka (najlepiej wcześniej zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach) i dalej ucierać. Na koniec dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto ręką. Będzie miało puszystą konsystencję.
Przełożyć ciasto do blaszki lub tortownicy i dokładnie wylepić dno, pozostawiając wysoki brzeg. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C około 15 minut - aż ciasto się zrumieni
Masa czekoladowa: pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając łyżkę masła i 3 łyżki wody. Następnie dodać śmietanę i wymieszać energicznie. Masę przelać na ciasto, odczekać około 1 godziny i udekorować wg własnego uznania. Smacznego!