Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardzo smaczny i latwy w przyzadzeniu, a dla smakoszy marcepanu to wyjatkowy przysmak.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Składniki
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i masłem. Najpierw siekamy nożem tak, by kawałeczki masła były jak najmniejsze. Pozniej lekko rolujemy wszystko w rekach i podrzucamy, by wszystko ladnie sie zmieszalo.
Robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy. W trakcie zagniatania podsypujemy delikatnie mąką, ale nie za mocno.Zagniatamy by się nie lepiło ciasto za bardzo do rąk, ale troszke lepkie musi być.
Zawijamy w folie i ostawiamy na około 30 minut do lodówki, można też na 15 minut do zamrażarki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, podsypujemy blat mąką i wałkujemy na duży prostokąt, kwadrat lub kolo, tak by pasowalo nam do blachy lub formy.Z resztek wycinamy serduszka, kwiatuszki lub formujemy waleczek i wykladamy nim brzeg formy, lub ukladamy nasze wycinanki jedo przy drugim.
Powierzchnie ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 15 – 17 minut. Upieczone ciasto lekko studzimy zanim polozymy marcepan.
Gotowa mase marcepanowa ugniatamy w dloniach tak by zmiekla i dala sie formowac, nastepnie podsypujemy stolnice cuktem pudrem i rozwalkowujemy marcepan, wycinamy na ksztalt wybranej przez nas formy i przykrywamy ostudzone ciasto. Ponownie z resztek marcepanu mozemy powycinac dekoracje na wierzch mazurka.
Mazurek smarujemy dżemem, nie za bardzo tak troszkę.Polewamy ostrożnie lukrem, tak by za bardzo nie smarować a raczej by lukier rozlał się na warstwie dżemu.Jesli wybraliście ciemny dżem jak ja to miejscami pewnie będzie widać kolorowe smugi, ktore rowniez dodaja mazurkowi uroku.
Zanim Lukier wystygnie posypujemy ciasto pokrojomymi daktylami i ozdabiamy wedle uznania powycinanymi kawalkami marcepanu, mozecie rowniez uzyc kandyzowanych owocow do dekoracji.