Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Mazurek z musem adwokatowym
  • Ciasta
  • Przepis na

Mazurek z musem adwokatowym

14.04.2025 Odsłon: 1306
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na świąteczny deser. Tym razem na nasze stoły trafi wielkanocny mazurek, który wzbogacimy konfiturą porzeczkową i musem adwokatowym. Przyjemnie maślany, kruchy spód idealnie pasuje do kwaskowej konfitury porzeczkowej, a lekki jak chmurka mus adwokatowy jest delikatnie słodki i dodaje całości odrobiny charakteru. Alkohol jest wyczuwalny, więc jest to deser raczej dla osób dorosłych, ale przecież nam też się coś od życia należy, prawda?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 48

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2363

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2628

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 888

do 15 min 15 min
8
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 202

do 30 min 30 min
6
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 778

do 15 min 15 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 48

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2363

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2628

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 888

do 15 min 15 min
8
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 202

do 30 min 30 min
6
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 778

do 15 min 15 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Mazurek z musem adwokatowym
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Kruchy spód
  • 300 g (ok. 2 szklanki) mąki
  • 100 g (ok. 1/2 szklanki) cukru
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Mus adwokatowy
  • 6 g żelatyny + 60 ml gorącej wody
  • 150 g śmietanki kremówki (36%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g likieru jajecznego
Dodatkowo
  • 70 g kwaskowej konfitury
  • Dekoracja, np. świąteczne czekoladki, czekoladowe jajeczka, orzechy, starta czekolada, bakalie
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie mazurka rozpocznij od ciasta kruchego. Do dużej miski przesypuj 300 g mąki pszennej, 100 g drobnego, białego cukru i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Następnie dodaj do niej 200 g zimnego, pokrojonego w drobną kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w składniki suche do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Możesz użyć siekacza cukierniczego, zwykłego noża, malaksera albo wetrzeć masło w mąkę palcami. Uważaj tylko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.

3

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże żółtko i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go wcześniej do mąki, razem ze zwykłym. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, w którym mąka wchłonie całą wilgoć. Następnie wyrób ciasto dłonią, aż większość mąki się z nim połączy. Wtedy przełóż je na blat i wyrabiaj krótko do uzyskania w miarę gładkiej, zwartej kuli. Uformuj wtedy ciasto w niewielki walec, a następnie podziel je mniej więcej w ¾ długości. Mniejszy fragment ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na chwilę do lodówki.

4

Większą część ciasta porwij w niewielkie kawałki i wyklej nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę o rozmiarach 18 x 28 cm. Postaraj się rozłożyć ciasto najrówniej, jak to tylko możliwe. Będzie to później kluczowe dla odpowiedniego wypieczenia kruchego spodu. Po uzyskaniu równego blatu nakłuj go gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to swobodnie uciekać parze wodnej w trakcie pieczenia, dzięki czemu blat nie powinien rosnąć i pękać. Jeśli chcesz się dodatkowo zabezpieczyć, możesz przed pieczeniem obciążyć ciasto grochem ceramicznym lub ryżem.

5

Po nakłuciu całego blatu wyjmij mniejszą część ciasta z lodówki i odrywaj z niego nieduże kawałki. Uformuj z nich małe wałeczki o grubości około centymetra i przyklej je przy bokach blaszki. Po uformowaniu rantu odstaw blaszkę do lodówki na około 30 minut, do lekkiego schłodzenia ciasta kruchego.

6

Po tym czasie wstaw formę z ciastem kruchym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na mniej więcej 20 – 22 minuty, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je w blaszce, do całkowitego wystudzenia.

7

Od razu po wystudzeniu wyłóż na blat dwie łyżki kwaskowej konfitury i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni ciasta kruchego.

8

Do niewielkiej miseczki przelej 60 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 6 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do całkowitego rozpuszczenia proszku i uzyskania jednolitego płynu. Miseczkę z rozpuszczoną żelatyną odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.

9

W tym czasie zajmij się resztą składników kremu. Do dużej miski przełóż 150 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 150 g zimnej śmietanki kremówki (36%) oraz 30 g cukru pudru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na ¾, to znaczy do momentu, w którym krem stanie się puszysty i znacząco zwiększy swoją objętość, a łopatki miksera zaczną zostawiać na nim wyraźny ślad. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości kremu.

10

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do kremu 100 g zimnego adwokata. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając krem na średnio-wysokich obrotach miksera. Na początku krem mocno się rozrzedzi, ale po chwili powinien znowu zgęstnieć i nabrać odrobiny struktury.

11

Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżeczkę masy adwokatowej i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Po zahartowaniu żelatyny dodaję ją do kremu adwokatowego. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach. Dzięki temu łatwiej będzie rozprowadzić żelatynę w kremie, a w samej masie nie utworzą się nieprzyjemne grudki. Po dodaniu całego płynu mieszaj całość jeszcze przez około 30-60 sekund i upewnij się przy pomocy sylikonowej szpatułki, czy wszystko połączyło się ze sobą tak jak powinno.

12

Przełóż tak przygotowany mus od razu na kruchy spód i rozprowadź go równą warstwą po całej, pokrytej konfiturą powierzchni ciasta. Postaraj się wyrównać mus najlepiej jak to tylko możliwe.

13

Ozdób ciasto, używając na przykład świątecznych czekoladek, grubo posiekanych czekoladowych jajeczek, orzechów, startej czekolady lub rodzynek i płatków migdałowych. Po ułożeniu dekoracji wstaw mazurek do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia musu.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki