Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na świąteczny deser. Tym razem na nasze stoły trafi wielkanocny mazurek, który wzbogacimy konfiturą porzeczkową i musem adwokatowym. Przyjemnie maślany, kruchy spód idealnie pasuje do kwaskowej konfitury porzeczkowej, a lekki jak chmurka mus adwokatowy jest delikatnie słodki i dodaje całości odrobiny charakteru. Alkohol jest wyczuwalny, więc jest to deser raczej dla osób dorosłych, ale przecież nam też się coś od życia należy, prawda?
Składniki
Przygotowanie mazurka rozpocznij od ciasta kruchego. Do dużej miski przesypuj 300 g mąki pszennej, 100 g drobnego, białego cukru i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Następnie dodaj do niej 200 g zimnego, pokrojonego w drobną kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w składniki suche do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Możesz użyć siekacza cukierniczego, zwykłego noża, malaksera albo wetrzeć masło w mąkę palcami. Uważaj tylko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże żółtko i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go wcześniej do mąki, razem ze zwykłym. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, w którym mąka wchłonie całą wilgoć. Następnie wyrób ciasto dłonią, aż większość mąki się z nim połączy. Wtedy przełóż je na blat i wyrabiaj krótko do uzyskania w miarę gładkiej, zwartej kuli. Uformuj wtedy ciasto w niewielki walec, a następnie podziel je mniej więcej w ¾ długości. Mniejszy fragment ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na chwilę do lodówki.
Większą część ciasta porwij w niewielkie kawałki i wyklej nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę o rozmiarach 18 x 28 cm. Postaraj się rozłożyć ciasto najrówniej, jak to tylko możliwe. Będzie to później kluczowe dla odpowiedniego wypieczenia kruchego spodu. Po uzyskaniu równego blatu nakłuj go gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to swobodnie uciekać parze wodnej w trakcie pieczenia, dzięki czemu blat nie powinien rosnąć i pękać. Jeśli chcesz się dodatkowo zabezpieczyć, możesz przed pieczeniem obciążyć ciasto grochem ceramicznym lub ryżem.
Po nakłuciu całego blatu wyjmij mniejszą część ciasta z lodówki i odrywaj z niego nieduże kawałki. Uformuj z nich małe wałeczki o grubości około centymetra i przyklej je przy bokach blaszki. Po uformowaniu rantu odstaw blaszkę do lodówki na około 30 minut, do lekkiego schłodzenia ciasta kruchego.
Po tym czasie wstaw formę z ciastem kruchym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na mniej więcej 20 – 22 minuty, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je w blaszce, do całkowitego wystudzenia.
Od razu po wystudzeniu wyłóż na blat dwie łyżki kwaskowej konfitury i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni ciasta kruchego.
Do niewielkiej miseczki przelej 60 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 6 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do całkowitego rozpuszczenia proszku i uzyskania jednolitego płynu. Miseczkę z rozpuszczoną żelatyną odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie zajmij się resztą składników kremu. Do dużej miski przełóż 150 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 150 g zimnej śmietanki kremówki (36%) oraz 30 g cukru pudru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na ¾, to znaczy do momentu, w którym krem stanie się puszysty i znacząco zwiększy swoją objętość, a łopatki miksera zaczną zostawiać na nim wyraźny ślad. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości kremu.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do kremu 100 g zimnego adwokata. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając krem na średnio-wysokich obrotach miksera. Na początku krem mocno się rozrzedzi, ale po chwili powinien znowu zgęstnieć i nabrać odrobiny struktury.
Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżeczkę masy adwokatowej i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Po zahartowaniu żelatyny dodaję ją do kremu adwokatowego. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach. Dzięki temu łatwiej będzie rozprowadzić żelatynę w kremie, a w samej masie nie utworzą się nieprzyjemne grudki. Po dodaniu całego płynu mieszaj całość jeszcze przez około 30-60 sekund i upewnij się przy pomocy sylikonowej szpatułki, czy wszystko połączyło się ze sobą tak jak powinno.
Przełóż tak przygotowany mus od razu na kruchy spód i rozprowadź go równą warstwą po całej, pokrytej konfiturą powierzchni ciasta. Postaraj się wyrównać mus najlepiej jak to tylko możliwe.
Ozdób ciasto, używając na przykład świątecznych czekoladek, grubo posiekanych czekoladowych jajeczek, orzechów, startej czekolady lub rodzynek i płatków migdałowych. Po ułożeniu dekoracji wstaw mazurek do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia musu.
Smacznego!