Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda ostatnio raczej nas nie rozpieszcza. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie ciągle pada i wieje. Jednak mam pyszną propozycję na poprawę nastroju.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 179
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 47
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 179
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 47
Składniki
Zaczynamy od przygotowania warstwy jabłkowej. Jabłka obieramy, gniazda nasienne wywalamy. Na grubych oczkach tarki ścieramy je do garnka o grubym dnie. W trakcie smażenia opadną, więc nie przejmujemy się wstępną ilością. Do utartych jabłek dodajemy miód, cukier, imbir i cynamon. Smażymy to razem przez jakieś pół godziny do czterdziestu minut. Z uwagi na zawartość miodu i cukru, często mieszamy. Lekko studzimy. Równie dobrze możemy przygotować je wieczór wcześniej.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę i siekamy razem z margaryną. Rozcieramy w palcach, aż powstanie żółta mączka. Dodajemy cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części - większą i mniejszą. Większą częścią wykładamy spód blachy, mniejszą chowamy do woreczka i wrzucamy na pół godziny do zamrażarki.
Schłodzone jabłka wykładamy na kruche ciasto i wyrównujemy łyżką.
Białka wrzucamy do miski. Ze szczyptą soli i cukrem ubijamy je na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka i równo rozprowadzamy po wierzchu.
Z zamrażarki wyciągamy zmrożone kruche ciasto. Ścieramy je na dużych oczkach tarki i posypujemy po pianie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50minut do godziny. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!!