Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał w pełni, więc to jedyna okazja aby bez żadnych wyrzutów sumienia zajadać się przepysznymi smakołykami. Dzisiaj zapraszam na mega pączki, które smakują dużo lepiej niż z najlepszej cukierni. Spróbujcie sami. :)
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22032
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 64
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 357
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 82
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 141
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22032
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 64
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 357
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 82
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 141
Składniki
W misce rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru i zostawiamy na ok. 15 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie rozpuszczamy margarynę i pomału dodajemy śmietanę. Cały czas mieszamy i uważamy, aby się nie zważyło. Tak przygotowany tłuszcz ze śmietaną zostawiamy do wystygnięcia. Do drożdży wbijamy jajka i żółtka, mocno roztrzepujemy (można użyć miksera). Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli i ostudzony tłuszcz ze śmietaną. Całość ucieramy przy pomocy miksera z użyciem końcówki do ciast drożdżowych, a jeśli nie mamy to przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy pączki, najlepiej za pomocą małej szklaneczki i nadziewamy powidłami albo gotowym kremem czekoladowym. Tak przygotowane pączki układamy na blaszkę opruszoną delikatnie mąką, wkładamy do delikatnie nagrzanego piekarnika (nie zamykamy) i pozostawiamy na ok.5 min aby jeszcze troszkę wyrosły. W garnku rozpuszczamy smalec, mocno rozgrzewamy (aby sprawdzić czy jest dobry najlepiej wrzucić kawałek ziemniaka, gdy wypłynie, można zacząć smażyć pączki). Pączki smażymy do zarumienienia, ok. 5 min. obracając je co jakiś czas. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Zimne pączki lukrujemy, a następnie posypujemy ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)