Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lekkie orzeźwiające ciasto
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22413
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22413
Składniki
Ciasto : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20. Pieczemy 20 minut / 180C. Zostawiamy do ostudzenia.
Warstwa miętowa: Landrynki kruszymy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa. Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie. Pokrywamy warstwą herbatników.
Warstwa śmietanowa: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.