Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lekkie orzeźwiające ciasto
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32316
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9690
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2177
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4175
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 909
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32316
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9690
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2177
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4175
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 909
Składniki
Ciasto : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20. Pieczemy 20 minut / 180C. Zostawiamy do ostudzenia.
Warstwa miętowa: Landrynki kruszymy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa. Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie. Pokrywamy warstwą herbatników.
Warstwa śmietanowa: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.