Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o miętowym smaku na dużą blachę.
Forma 36 cm x 25 cm
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 783
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 783
Składniki
Biszkopt: Włączyć piekarnik na 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C. Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę.
Krem miętowy: Do niewielkiego garnka wlać pół szklanki wody i wsypać landrynki. Gotować na niewielkim ogniu, aż landrynki się rozpuszczą. Do drugiego garnka wlać 2,5 szklanki mleka, dodać 3 łyżki cukru. Zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić budynie. Do gorącego mleka wlać rozpuszczone landrynki. Wymieszać. Dodać rozpuszczony proszek budyniowy i cały czas mieszając gotować przez chwilę, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć. Porcjami dodawać zimny miętowy budyń. Gotową masę wylać na biszkopt. Na wierch wyłożyć herbatniki.
Masa śmietanowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie wlać tężejącą galaretkę. Chwilę miksować. Masę wyłożyć na herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce. Na wierzch można zetrzeć czekoladę.