Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowy placek z wiśniami i kawą"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2843
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2843
Składniki
Wiśnie rozmroź na durszlaku, w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasny puszysty krem razem z 25 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wsyp kawę i zmiksuj. Jajka rozbij, rozdziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki.
Miksując masę maś laną, dodawaj na zmianę po jednym żółtku oraz po porcji mąki kukurydzianej. Wsyp migdały, wymieszaj. Nas tępnie do ciasta dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pie czenia, krótko zmiksuj.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, dosypując pod koniec pozostały cukier. Dodaj do ciasta razem z połową rozmro żonych wiśni i połową ciasteczek, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do dużej pros tokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu rozłóż pozostałe cias teczka i wiśnie. Placek piecz ok. 40 min w temp. 175 st. Ostudzony oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina