Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-02-2021
Jeśli nie lubisz, lub nie możesz jeść tradycyjnych pączków smażonych na oleju lub smalcu, może ten przepis będzie dla ciebie lepsza alternatywą. Te mini pączusie są naprawdę smaczne i łatwe do zrobienia.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1565
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18383
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 591
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1027
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1565
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18383
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 591
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1027
Składniki
Zrobić rozczyn: mleko lekko podgrzać. Do letniego mleka dodać drożdże, cukier i mąkę. Tak przygotowany rozczyn odstawić w cieple miejsce na 5 minut.
Następnie zrobić ciasto: Do dużej miski wsypać make, cukier, sól i jajka. Lekko wymieszać i dodać miękkie masło. Następnie powoli dolewać mleko z drożdżami ciągle mieszając.
Kiedy składniki zaczną się ze soba łączyć, przełożyć ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiać ręcznie, przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką lub folia spożywczą i odstawić w cieple miejsce na około godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, przełożyć je na stolnice, zagnieść pare razy i rozwałkować na placek o grubości 1 cm.
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kolka o średnicy 5 cm. Tak wykrojone paczki ułożyć na tacy do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w cieple miejsce na 40 minut.
Kiedy paczki podwoja swoja objętość, posmarować je z wierzchu odrobina oleju. Piec w 180 st. C przez około 15 minut.
Upieczone pączki wypełnić dżemem i posypać cukrem pudrem. Smacznego!