Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Minibabeczki z masą orzechowo-korzenną"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6034
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6034
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtko, połowę cukru i posiekane zimne masło. Szybko zagnieć gładkie kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na około 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep foremki do babeczek.
Mleko zagotuj z resztą cukru. Dodaj drobno posiekane orzechy (np. laskowe) i łyżeczkę przyprawy korzennej. Chwilę gotuj, zdejmij z ognia. Wystudź, dopraw łyżką miodu i 4 łyżkami rumu. Zagęść masę pokruszonymi biszkoptami.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego, napełnij ostudzone korpusy babeczek. Udekoruj podgrzanym dżemem (np. malinowym lub wiśniowym). Polewę czekoladową rozpuść według przepisu. Polej minibabeczki.Źródło: Świat kobiety