Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez wiele lat moim faworytem w kanonie ciast ulubionych był Makowiec. Na szczęście udało mi się dostać od Babci Haliny przepis na Miodownika :). Jest najwspanialszy. Idealnie kruchy z dodatkiem pysznego kremu i cieniutką warstwą powideł śliwkowych. Niebo w gębie i niestety muszę się przyznać, że potrafimy z moją Zuzieńką zjeść całą blachę na raz :).
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 73
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 73
Składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna Kaśka 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sody 2 całe jajka 1 żółtko SPOSÓB WYKONANIA CIASTA: Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i zagniatam hakiem do uzyskania jednolitego ciasta. W razie konieczności podsypuje mąką. Ciasto dziele na cztery równe części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wygniatam gotowym ciastem i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok 12-15 min. Studzimy. Jeżeli macie cztery jednakowe blachy możecie upiec wszystkie blaty na raz w termoobiegu.
SKŁADNIKI NA KREM: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 7 łyżek kaszy mannej ( nie może być błyskawiczna) DODATKOWO: 1 słoiczek powideł śliwkowych ( ja zawsze używam takich własnej produkcji) SPOSÓB WYKONANIA KREMU: Mleko i cukry umieszczamy w garnku i gotujemy. Następnie dodajemy kaszę manną i dalej gotujemy, aż do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. W misie miksera ucieramy masło, a następnie stopniowo dodajemy wystudzoną kaszę. Ucieramy do uzyskania jednolitego kremu. KOŃCOWE WYKONANIE: W blaszce układamy pierwszy gotowy placek, na to wykładamy powidła śliwkowe i znowu placek. Następnie wykładamy połowę kremu i znów placek, połowa kremu i ostatni placek. Ja na wierzch gotuję dodatkowo polewę czekoladową i posypuję orzechami, migdałami lub innymi owocami.