Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodownik cygański z orzechami włoskimi"
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17431
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 831
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4534
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17431
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 831
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4534
Składniki
Masło stapiamy z miodem i cukrem. Studzimy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Orzechy siekamy, wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy masło, cukier i miód i, mieszając, podgrzewamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na placek. Przekładamy do osobnych tortownic wyłożonych pergaminem. Jeden spód pokrywamy masą orzechową. Obydwa placki pieczemy po 20 minut w temperaturze 180oC.
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, mieszamy z kawą. Kremem przekładamy zimne ciasto tak, by na wierzchu znalazł się blat orzechowy, odstawiamy na noc i dekorujemy według uznania.
Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 1,60 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 385 kcal. Białko: 7 g. Tłuszcz: 17 g. Węglowodany: 68 g.Źródło: Rewia