Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy miodownik jaki znam, jako pierwszy znika ze stołu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416019
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2751
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416019
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2751
Składniki
Do mąki dodajemy starte na tarce masło i mieszamy, dodajemy roztopiony miód i resztę składników na ciasto. Wykładamy na stolnice i zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 3 równe części rozwałkowujemy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. (ciasto musi być delikatnie rumiane) Ciasto po wyjęciu będzie dość miękkie, po wystygnięciu stwardnieje i takie ma być.
Rozpuszczamy 2 galaretki w pół litrze wody i dodajemy 4 starte jabłka. Odstawiamy do wystygnięcia, żeby lekko stężało.
Masa budyniowa: Pół litry mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe 250ml wlewamy do garnuszka i dodajemy jajko, budyń, łyżkę mąki. Kiedy mleko zacznie się powoli gotować dodajemy nasz wymieszany budyń z dodatkami i mieszamy żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy budyń wystygnie miksujemy go mikserem, dzięki temu będzie gładki i masa się nie zważy. Miksujemy kostkę masła i dodajemy partiami budyń. Miksujemy na gładką masę.
Składanie ciasta: 1 ciasto 2 galaretka z jabłkami 3 ciasto 4 3 łyżki kajmaku rozsmarowujemy na cieście 5 masa budyniowa 6 ciasto 7 kajmak (tak około pół puszki) 8 posypujemy prażonymi orzechami.