Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy miodownik jaki znam, jako pierwszy znika ze stołu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 815
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 815
Składniki
Do mąki dodajemy starte na tarce masło i mieszamy, dodajemy roztopiony miód i resztę składników na ciasto. Wykładamy na stolnice i zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 3 równe części rozwałkowujemy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. (ciasto musi być delikatnie rumiane) Ciasto po wyjęciu będzie dość miękkie, po wystygnięciu stwardnieje i takie ma być.
Rozpuszczamy 2 galaretki w pół litrze wody i dodajemy 4 starte jabłka. Odstawiamy do wystygnięcia, żeby lekko stężało.
Masa budyniowa: Pół litry mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe 250ml wlewamy do garnuszka i dodajemy jajko, budyń, łyżkę mąki. Kiedy mleko zacznie się powoli gotować dodajemy nasz wymieszany budyń z dodatkami i mieszamy żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy budyń wystygnie miksujemy go mikserem, dzięki temu będzie gładki i masa się nie zważy. Miksujemy kostkę masła i dodajemy partiami budyń. Miksujemy na gładką masę.
Składanie ciasta: 1 ciasto 2 galaretka z jabłkami 3 ciasto 4 3 łyżki kajmaku rozsmarowujemy na cieście 5 masa budyniowa 6 ciasto 7 kajmak (tak około pół puszki) 8 posypujemy prażonymi orzechami.