Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Miodownik z orzechową wkładką. Czyli przepyszne ciasto na bazie placka miodowego przełożonego kremem budyniowym z grysikiem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1573
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 309
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1573
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 309
Składniki
Placek miodowy. Do misy przekładamy mąkę, cukier, miód, miękkie masło, jajka, jogurt grecki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko razem zagniatamy ręcznie do powstania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasta do dwóch foremek wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. (Jeżeli nie macie dwóch identycznych foremek, Wtedy pieczemy pojedynczo. Wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół przez 12 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Biszkopt orzechowy. Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 15 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. Wsypujemy przesiewając: mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna, bo tam lubi osadzać się mąka. Wsypujemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy delikatnie. Masę przelewamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (tej samej, w której piekliśmy placki miodowe) Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 35 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Gdy biszkopt się upiecze wyciągamy od razu z piekarnika. Gdy foremka lekko przestygnie wyciągamy biszkopt z foremki, odwracamy do góry dnem, ściągamy papier i pozostawiamy do wystudzenia.
Krem. Do rondelka przekładamy mleko, cukier, cukry waniliowe, masło, żółtka i kaszę manną. Doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając na średnim grzaniu kuchenki. Pamiętać trzeba, aby ciągle mieszać, aby budyń nie przypalił się od spodu. Gdy się zagotuje mieszamy jeszcze krótko, aż zgęstnieje i ściągamy z kuchenki. Gorący budyń blendujemy, aby otrzymać gładką i aksamitną konsystencję.
Składanie ciasta. Do foremki wkładamy jeden blat placka miodowego, nakładamy połowę kremu budyniowego (jeszcze ciepłego), wyrównujemy powierzchnię kremu i kładziemy biszkopt orzechowy. Na biszkopt kładziemy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy go drugim blatem placka miodowego.
Polewa i dekoracja. Kremówkę mocno podgrzewamy. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i zostawiamy na chwilę 2-3 minutki aby czekolada zmiękła. Po tym czasie mieszamy dobrze składniki. Gotową polewę od razu wylewamy na ciasto. Orzechami włoskimi drobno posiekanymi obficie posypujemy jeszcze ciepłą polewę czekoladową. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na cała noc.
Uwagi: Ciasto można zrobić już 3 dni przed świętami, ale trzeba je trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce, aby nie wyschło za bardzo. Przed podaniem najlepiej trochę odczekać, aby budyń i czekolada zmiękły, to wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze.