Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, bardzo smaczne czekoladowe ciasto o smaku piernika, upieczone z konfiturą śliwkową. Całe ciasto polane jest polewą czekoladową. Jest idealne do popołudniowej kawy.
mikser,szklanka 250 ml,miska,forma do pieczenia duża keksówka
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 331
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9637
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6045
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 331
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9637
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6045
Składniki
W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszane suche składniki dodajemy do masy jajecznej i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy konfiturę śliwkową, mleko i olej. Miksujemy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem dużej formy keksowej i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy kolorową posypką.
Wykonanie polewy czekoladowej: W małym rondelku zagotowujemy masło, wyłączamy grzanie i dodajemy do masła rozkruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Smacznego !!!