Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po ostatniej wizycie u rodzinki udało mi się zdobyć dawne polskie jabłka jakimi są antonówki. I właśnie z tych jabłek powstała ta szarlotka.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 196
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 225
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 296
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 354
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 196
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 225
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 296
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Składniki
Zaczynamy od ciasta. Wsypujemy mąkę, cukier, masło wyjmujemy z lodówki kroimy w kostkę dodajemy do innych skłądników oraz dodajemy całe jajko. Powoli mieszamy wszystkie składniki najlepiej rękoma. Trochę to trwa, ale nie dodajemy innych mokrych składników bo te co są wystarczą, tylko wymagają dłuższego mieszania.
Jak wymieszamy, to dzielimy ciasto na dwie części. Jedną część wstawiamy do zamrażarki, bo ona posłuży nam do posypki, a drugą wałkujemy by zrobić spód ciasta. Smarujemy blachę masłem, a potem wykładamy blachę zwałkowanym ciastem tak jak na zdjęciu.
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jak już zetrzemy wszystkie jabłka, to dodajemy cukier. W moim wypadku są to antonówki więc cukru było dużo około szklanki. Dodajemy do jabłek również cynamon.
Przygotowany spód ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st C góra i dół. Powinno być około 15-20 minut do mementu, gdy ciasto się zrumieni.
Możemy poczekać by ciasto wysytygło i wyłożyć przygotowane jabłka na spód. Nic się nie stanie jak będziemy wykładali jabłka na ciepłe ciasto.
Jak mamy jabłka wyłożone na spód to wyjmujemy zmrożone ciasto z lodówki i zaczynamy trzeć posypkę . Scieramy ciasto na grubych oczkach do momentu gdy całe jabłka są pokryte startym ciastem.
Nagrzewamy piekarnik góra i dół do 180 st C wstawiamy ciasto i pieczemy około 1 godziny. Może być krócej lud dłużej zależy od Waszego piekarnika. Po tym czasie jak ciasto jest zrumienione wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Teraz tylko dobra kawka lub herbatka i możemy kosztować nasz wypiek. Jeśli się podoba to dawajcie palec w górę polecajcie, komentujcie. Smacznego.