Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyszło mi 12 bułek dużych z reszty ciasta zrobiłam bułę gigant
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Składniki
Z drożdży, letniego mleka, odrobiny mąki i cukru(ja daję po łyżeczce) rozrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Mąkę, żółtka, cukier i gotowy rozczyn dodać do miski. Wszystko dokładnie wyrobić(ja robię ręcznie, jeśli ktoś ma robot można nim), gdy ciasto jest już wyrobione dodać rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto zwinąć w rulon odcinać nożem kawałki około 5 cm w dłoni rozpłaszczyć, nałożyć pół łyżki jagód, formować bułeczki, posmarować białkiem, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną nastawić piekarnik na 170 - 180 stopni i piec 20 - 25 minut. Można polać lukrem ja osobiście nie lubię lukru. Można też dodać do ciasta więcej cukru, ponieważ z tego przepisu nie są za słodkie.