Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapachniało Grecją, zapachniało waniliowym ryżem ma mleku. I delikatnym, chrupkim, smażonym ciastem. Czy to już Tłusty Czwartek? Jeszcze nie, ale warto zrobić ''próbę generalną'' i może choć raz zamienić tradycyjne pączki i faworki na coś bardziej... egzotycznego. Może jeszcze bardziej smakowitego!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Składniki
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej oliwę i połowę wody. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto dolewając odpowiednią ilość wody.
Z laski wydłubujemy nasionka i dodajemy do mleka, wkładamy też laskę wanilii i zagotowujemy. Dodajemy przepłukany ryż i gotujemy aż ten wchłonie prawie całe mleko. Dodajemy skrobię oraz słodzimy. Laskę wanilii wyjmujemy. Garnek owijamy kocem i ostawiamy na godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy mniej więcej an kształt prostokąta. Tak jak na zdjęciu nakładamy porcję przestudzonego farszu na środek prostokącika i sklejamy brzegi. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju (najlepiej rzepakowym, jak u mnie) po 2-3 minuty z każdej strony lub krócej - do zrumienienia. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i cynamonem - są równie smaczne na ciepło jak i na zimno! Ciasteczka mogą przypominać nasze swojskie faworki, jednak nie dajcie się zmylić. W środku znajdziecie nadzienie ryżowe, z wyraźnie wyczuwalną nutą wanilii. Samo przygotowanie jest o wiele łatwiejsze od zrobienia pączków, nie trzeba też czekać aż ciasto wyrośnie, farsz spokojnie możemy przygotować dzień wcześniej, ciasto przygotowując chwilę przed smażeniem.