Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mrożony torcik kokosowo-ananasowy"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 144
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 59
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1076
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 144
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 59
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1076
Składniki
Jajka rozbij. Białka ubij, dosypując cukier waniliowy i 50 g zwykłego cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem i rozsmaruj ciasto. Piecz w 175°C przez 15 minut.
Biszkopt wyjmij z formy i wystudź. Ananas obierz, wytnij twardy środek, odkrój kilka plasterków do dekoracji i włóż je do lodówki. Resztę potnij na kawałeczki i wrzuć do garnka. Zalej 150 ml wody i wsyp 170 g cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia, zmiksuj.
Mus przelej do miski, przykryj folią i włóż do zamrażalnika na godzinę. Potem zmiksuj go i mroź jeszcze 4 godziny. Co 30 minut wyjmuj i miksuj jak na sorbet. Wystudzony biszkopt znów ułóż na spodzie formy.
Wiórki kokosowe zrumień na patelni, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Odłóż łyżkę wiórków z kokosa do dekoracji, a resztę wymieszaj z kremem kokosowym i 100 g cukru. Śmietanę ubij, dodaj do kremu kokosowego i wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
Sorbet zmiksuj, wyłóż na masę kokosową, rozsmaruj. Zamrażaj 4 godziny. Płatki kokosowe zrumień. Odłożony ananas pokrój i rozłóż na torcie po obwodzie. Ozdób płatkami kokosowymi i posyp wiórkami. Czas przygotowania: 75 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 450 kcal.Źródło: Na żywo