Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-10-2022
Pyszne i bardzo proste muffinki, idealne na imprezę z okazji Halloween! Kakaowe, lekkie, nie bardzo słodkie, z bardzo delikatnym kremem. Dekoracja jest wyjątkowo łatwa do wykonania i poradzi sobie z nią każdy, nawet bez wielkich zdolności manualnych ;)
Forma do pieczenia muffinek i papilotki
Szybka i smaczna
Odsłon: 13854
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 30
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10184
Szybka i smaczna
Odsłon: 13854
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 30
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10184
Składniki
Muffinki: Mieszamy osobno składniki suche i mokre muffinek. Łączymy, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami (do wysokości około 3/4). Mam formę na większe muffiny - wyszło mi 6szt. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Babeczki studzimy. Krem: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Dodajemy kakao i węgiel, miksujemy. Muffinki dekorujemy kremem. Dekoracje: Przygotowujemy pisak z lukrem (należy rozgrzać go w dłoni, aby lukier miał odpowiednią konsystencję), oczy cukrowe. Ciasteczka markizy rozdzielamy, pozbywamy się kremu. Każde ciasteczko łamiemy na pół. Na masie na muffinkach układamy oczy i skrzydełka, lekko dociskamy. Lukrem rysujemy dekorację.