Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, słodkie babeczki z orzechami, których podstawową zaletą jest oczywiście ich cudownie orzechowy smak. Jednak muffinki mają również inne zalety, a jedną z nich jest łatwość i szybkość ich wykonania. Nie licząc siekania orzechów, tu pozwalam poszaleć mężowi ;), przygotowanie ciasta zajęło mi około 15 minut a pieczenie 30 minut. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale pieczenie to w zasadzie nie bardzo się liczy, bo przecież babeczki w piekarniku pieką się same. Oczywiście lepiej z domu w tym czasie nie wychodzić, możemy być im (babeczkom) potrzebni :), ale już przeczytać książkę lub poszukać jakiegoś ciekawego przepisu jak najbardziej podczas pieczenia możemy, czyli czysty relaks :) Z podanych proporcji upiekłam 12 muffinek.
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 120
Smaki Grecji!
Odsłon: 145
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 456
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 120
Smaki Grecji!
Odsłon: 145
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 456
Składniki
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce, odstawiamy. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier, nadal ucieramy (około 5 minut). Następnie dodajemy jajka. Masę miksujemy do momentu, aż stanie się jasna, gładka i lekko zwiększy swoją objętość. Wówczas wsypujemy suche składniki przygotowane wcześniej w oddzielnej miseczce, dodajemy dwa rodzaje orzechów i mleko. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto, przy użyciu zwykłej łyżki do zupy, nakładamy do papilotek, które z kolei wcześniej umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Ciasto powinno wypełnić papilotkę do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypujemy włoskimi orzechami. Babeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego.